Spanyolország - Tarragona

 
 
 
Évszám: 

 

CSEREGYAKORLATI BESZÁMOLÓ

Katonai Zoltán Zsolt

2014. szeptember 08.

 

Katonai Zoltán Zsolt vagyok, a Debreceni Egyetem Orvos és Egészség Tudományi Centrumának ötöd éves orvostan hallgatója. Az elmúlt egy hónapban, 2014. augusztus 4-étől augusztus 31-éig Spanyolországban töltöttema negyed év végi szabadon választható gyakorlatomat, a tarragonai Hospital Universitari Joan XXIII kórház általános belgyógyászati osztályán.

A gyakorlatomat a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének köszönhetem, akik felvették a kapcsolatot a katalán orvostanhallgatói szervezettel, az AECS-szel (Associació d'Estudiants de Ciènces de la Salut). Az elnyert pályázattal Reus-Tarragonába utazhattam, ami Barcelona alatt 100 km-re található. A szállás Reusban volt, kollégiumhoz hasonló épületben, 2-3 ágyas szobákkal és szintenként egy nagy ebédlővel. Közel 25 orvostanhallgató volt velem együtt az augusztusi turnusban. A diákokat két kórházba osztottak be. Volt ki a helyi reusi kórházba került, míg mások, köztük jómagam is a tarragonaiba kerültünk. A kórház szép volt, jól felszerelt. Az orvosok és ami még meglepőbb, a beteg is sokkal vidámabban és energetikusak voltak. Mivel katalánul nem nagyon tudtam, így az orvosokkal való kommunikáció félig angolul, félig spanyolul folyt.

Mind a két város csodálatos. Reus, ami egyben Gaudi szülővárosa, egy nagyon kedves, hangulatos kisváros, tele parkokkal, és szűk kisutcákkal. Tarragonapedig gyönyörű katedrálisáról és aPlatja de miracle(Csodák tengerpartja)elnevezésű partszakaszáról híres. Sajnos a szervezet helyi képviselőivel nem sokszor találkoztunk, de a csapat jól működött és nagyon sok közös programot szerveztünk. Voltunk közösen Barcelonában, Madridban, más közeli városokban, tengerparton, kirándulni a helyekben.

Úgy érzem döntésem helyes volt, ugyanis a rengeteg pozitív tapasztalat mellett egyetlen negatív szempontot sem tudnék mondani, ami ne felelt volna meg az igényeimnek, elvárásaimnak vagy az elképzeléseimnek. Rengeteg tapasztalattal, élménnyel és érzéssel lettem gazdagabb.

Tiszta szívből hálás vagyok a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének, amely tagja az IFMSA világszervezetnek, ugyanis nélkülük nem jöhetett volna létre a külföldi tanulmányút. Köszönettel tartozom minden itthoni és kinti segítőmnek, kapcsolattartómnak, akik munkájukkal megkönnyítették a kiutazásomat. Továbbá engedélyezem, hogy a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete (DOE) facebookos csoportján, ill. a DOE honlapon publikusan is megossza élménybeszámolómat és fényképeimet.

Köszönettel:   Katonai Zoltán Zsolt

Debrecen, 2014. szeptember 08.