Spanyolország - Malaga

 
 
 
Évszám: 

CSEREGYAKORLATI BESZÁMOLÓ

 

A hatodéves szülészet gyakorlatomat töltöttem Spanyolország déli partján, Malagában. Itt eltérően a többi spanyol várostól, mindig a hónap közepén kezdődik a gyakorlat. A Debreceni Egyetemről ketten utaztunk, Lajos Orsival. A reptéren Orsi CP-je  várt minket, majd megmutatta nekünk, hogy hol fogunk lakni a következő 1 hónapban. Az egyetem kollégiumában kaptunk szállást, amely kisebb apartmanokból állt. Mindegyiknek volt saját fürdőszobája és konyhája, illetve 1-2 ágyas szobák voltak, apartmanonként 3-4 férőhellyel. A recepcióról kaptunk tányérokat, evőeszközöket, viszont ágyneműről saját magunknak kellett gondoskodni. A városközponttól busszal kb. 15 percre volt, a tengerparttól 25-30. Éjszakai buszok is közlekedtek, így egy-egy buli után is könnyen haza lehetett jutni.

Az első munkanapon az egyik spanyol lány bevitt minket a kórházba, és mindenkit bemutatott a tutorának. Én egy brit lánnyal kerültem a szülészetre. Egy professzorhoz voltunk beosztva, de az idő nagy részét egy fiatal rezidenssel töltöttük. Az orvosok többsége beszélt valamennyire angolul, de a nővérek és a betegek szinte alig, viszont mindenki nagyon segítőkész volt velünk. Legtöbbször a szülőszobán voltunk, de részt vettünk néhány műtéten és szakrendelésen is. Igazából a szülészeti osztályon beül oda mehettünk, ahova csak szerettünk volna, nem volt nagyon megkötve, hogy mikor és mit kell csinálnunk. A munkaidő is viszonylag kötetlen volt, nyilván reális keretek között (délelőtt néhány órát kellett bent tölteni). A kórház felszereltsége hasonló volt a DE KK Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikájához. A szállásunktól 15-20 percnyi sétára volt, de busszal is megközelítőleg ugyanennyi időbe került.

12 diák érekezett augusztus közepén Malagába a világ legkülönbözőbb országaiból, mint például Kenya, Lengyelország, Wales, Törökország. Mindenkinek volt elvileg CP-je, de gyakorlatilag csak 1-2 foglalkozott velünk (én személy szerint nem is találkoztam az enyémmel). Szerveztek nekünk néhány programot: international food and drink party, megmutatták a legjobb tengerpartokat a környéken, illetve a helyi nevezetességeket, de többnyire magunknak szerveztünk programokat.

Malagában augusztus közepén van az úgynevezett Feria, ami egy 10 napig tartó fesztivál. Éjszakai és nappali programok is vannak városszerte. Ilyenkor a boltok nem a megszokott időben vannak nyitva és buszközlekedés sem a rendes menetrend szerint zajlik. Külön éjszakai buszjáratokat indítanak a különböző helyszínekhez, az egész város teljesen más arcot ölt. Ez az egyik legnagyobb esemény a városban a nyár alatt, úgyhogy szerintem mindenképpen ilyenkor érdemes ellátogatni Malagába.

Mivel az IFMSA nem biztosított nekünk semmilyen étkezési lehetőséget, ezért úgynevezett pocket money-t kaptunk, amely 60 volt 1 hónapra. Ez nem igazán fedezte a étkezésre fordított kiadásainkat.

Összességében nagyon jól éreztem magam, és csak ajánlani tudom ezt a várost, főként azoknak akik nem a komoly munka jegyében szeretnék eltölteni a gyakorlatukat.

2014. október 18.   Stekler Virág