Libanon 1

 
 
 
Évszám: 

Cseregyakorlati beszámoló – Libanon
 

Negyedév utáni szabadon választható gyakorlatomat Libanonban, Bejrútban töltöttem az American University of Beirut Medical Center - Emergency Medicine Department- jében.

Érkezéskor a Contact Person-öm várt a repülőtéren, gond nélkül eljutottunk a szállásra, ami a Near-East School of Theology épülete volt. Itt másnap összeismerkedtem a többi cserediákkal, akikkel egy remek hónapot töltöttünk együtt.

Maga a kórház teljesen amerikai rendszer szerint működött (és úgy is nézett ki), a kórlapokat is angolul írták meg, illetve egymással is többnyire angolul kommunikált a személyzet. Mivel az Emergency Medicine Department-ben mindig más orvos volt ügyeletes, ezért nem voltunk beosztva egy konkrét tutorhoz, viszont mindig mentünk a végzős diákokkal beteget vizsgálni. A diákok és az aktuális szakorvos is nagyon segítőkészek voltak, fordították a beteg panaszait, magyaráztak, tanítottak.

Hetente párszor voltak reggelente előadások, esetbemutatások, szimulációs gyakorlat, illetve EKG elemzés kis csoportban. Neves előadók érkeztek többek között az Egyesült Államokból is. Úgy gondolom, hogy sok mindent tanultam Bejrútban, szakmai szempontból mindenképpen hasznos volt.

Az egyetem napi háromszori étkezést biztosított az ott töltött egy hónap alatt, a kórház menzáján. Ez sokat segített a spórolásban, ráadásul még jól is főztek.

A social programok hihetetlenül jól sikerültek! A libanoni szervezők nagyon aranyosak, kedvesek, segítőkészek voltak és bármiben álltak rendelkezésünkre. Időnként este átjöttek a NEST-be és beszélgettünk, iszogattunk. Voltunk együtt kvíz-esteken is.
A social programokon ellátogattunk a cédrusok rezervátumába, Baalbek-be, a Beqaa – völgybe, Anjar-ba, voltunk borkóstoláson, elvittek minket étterembe, ahol részesei lehettünk a tipikus libanoni ebédnek, ami több órás, és rengeteg étel van az asztalon. 
Volt egy hétvége, amikor kihajóztunk a tengerre, majd ott egy “boat-party” keretében ugráltunk a vízbe a hajóról.

Bár ez volt életem első cseregyakorlata, mindenképpen azt gondolom, hogy nehéz felvenni a versenyt a libanoni szervezők munkájával. Nemhiába végzett idén harmadik helyen a Social Programok tekintetében. 

Rudolf Nóra