Japán

 
 
 
Évszám: 

Élménybeszámoló - Japán 

A negyed év utáni szabadon választható gyakorlatom letöltésére, egy a DOE által megpályázható külföldi helyet választottam, méghozzá egy elég különleges és egzotikus országot, Japánt volt szerencsém így megismerni. A kiutazásom előtt sok papírmunka várt rám, de talán a leglényegesebb, hogy nekem kellett kiválasztanom a felsorolt lehetségesek közül 3 várost, illetve minden városhoz még további 3 szakterületet kellett beírnom. A későbbiek során dőlt el, hogy a jelentkezők száma alapján, melyik városba és melyik területre tudnak fogadni. Így én végül Miyazakiba mentem általános sebészetre.

Miyazaki Japán szinte legdélibb részén található, közvetlenül a tengerpart mellett. Szinte egész évben kellemes itt a klíma, de nyáron gyönyörű, meleg napsütéses az idő. Ebbe a városba 3 repülővel tudtam eljutni Tokyon keresztül (tudom nem hangzik olyan jól, de nagyon izgalmas volt az út, és egyáltalán nem tűnt soknak).

A kiutazásom előtt felvettem a kapcsolatot a kinti összekötő diákkal, aki jól beszélt angolul, kedves és nagyon segítőkész volt. Mikor megérkeztem Miyazaki repterére, már ott vártak a diákok, akik elmagyarázták, hogy mi hogy fog történni, megmutatták a kórházat, kaptam tőlük egy mobilt benne a diákok elérhetőségével, illetve elmondták, hogy két családhoz fogok kerülni, ők 2-2 hétre fogadtak. Mind a két család elképesztően nyitott, érdeklődő és kedves volt. Szinte minden étkezésemet ők állták, vagy főztek, vagy étterembe mentünk (amik hihetetlen jók voltak, nagyon nagy élmény volt). Szinte csak akkor vettem magamnak enni, ha a kórházban bent voltam és megéheztem.

A kórházban a dokik nagyon aranyosak voltak, megkérdezték van e szükségem külön szobára meg lesték minden kívánságom. Én a gasztrót választottam a sebészeten belül, de bárhová mehettem volna. Lehetett asszisztálni a műtéteknél, meg bármit meg lehetett nézni, amit csináltak pl. ERCP-t is. A dokik külön készültek nekem egy welcome party-val is. Meg elvittek többször karaokezni és bulizni is. A családokkal is sokat jártunk kirándulni meg nézelődni a városban és a környékén.

A japánok nem igazán szeretnek napozni, meg a tengerparton lenni (vagy maximum nyakig beöltözve) de ennek ellenére többször levittek a partra is.

Összességében mindig volt valami programom, sosem unatkoztam, és rengeteg kedves emberrel ismerkedtem össze, akikkel ma is tartom a kapcsolatot. Hatalmas élmény volt kint tölteni azt az egy hónapot, és nem azért mert eleve külföldön voltam, hanem mert Japán annyira egyedi és semmihez se fogható, amit csak akkor lehet megtapasztalni, ha egyszer elmegy oda valaki, de tuti, hogy többet haza se akar jönni.

Mindenkinek nagyon ajánlom, hogy válassza Japánt, főleg ha szereti a japán konyhát, mert a japánok állítása szerint az országot a gasztronómia útján lehet igazán megismerni ;)

Engedélyezem, hogy a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete (DOE) facebookos csoportján, ill. a DOE honlapon publikusan is megossza élménybeszámolómat és fényképeimet.